Vücudumuza gerekli oksijen ve besin maddelerini sağlayan kalbimiz, çeşitli nedenlerle bu görevini yerine getiremediğinde, bizzat kendinde veya diğer organlarda birtakım bozukluklara sebep olur.Bunlar da hastalık belirtileri olarak, hastaların şikayetlerini oluşturur.
Genel olarak hastalarda görünen kalp hastalıkları belirtileri nelerdir :
-
Ağrı
-
Nefes darlığı
-
Yorgunluk ve halsizlik
-
Çarpıntı
-
Bacaklarda ve karında şişme(ödem ve asit)
-
Öksürük
-
Bayılma(senkop)
-
Hazımsızlık, hıçkırık ve yutma güçlüğü
-
Baş ve ense ağrıları
-
Morarma, olarak sıralanabilir.
Yaşlanan toplumda sık rastlanan kalp ve damar hastalıkları:
1-Hipertansiyon (Tansiyon yüksekliği)
2-Atherosklerozis (Damar sertliği) Kalp krizi, İnme (felç) sebebi olabilir
3-Kalp Yetmezliği
4-Atriyal Fibrilasyon (Kalp ritminin bozulması)
Hipertansiyon (Tansiyon Yüksekliği) Tansiyon ya da kan basıncı, kalbin kanı pompalarken damar duvarında oluşturduğu basınçtır ve milimetre (mm) cıva (Hg) olarak ifade edilir. Bu basıncın istenilen değerlerin üzerinde olması durumu ise hipertansiyon olarak tanımlanır.
Atherosklerozis (Damar Sertliği) Damar duvarında biriken kolesterol. Damar sertliği damar duvarının tabakaları arasında kolesterol ve bazı hücrelerin birikimi ile tortuların oluşmasıdır. Bu biriken maddeler damarlarda daralma ve tıkanmalara neden olarak ilgili damarın beslediği organlarda fonksiyon kaybına neden olur. Örneğin kalbi besleyen koroner damarlarda tıkanma olursa kalp krizi (enfarktüs), beyin damarlarında tıkanma olursa felç, kol ve bacak damarlarında olursa gangren gelişebilir. Damar sertliği gelişiminde bazı risk faktörleri vardır, eğer bu risk faktörleri kontrol edilebilirse damar sertliği gelişimi geciktirilebilir.
Kalp Yetmezliği Kalp yetmezliği kalbin pompa görevini yerinde getirememesidir. Kalp bilindiği gibi vücuttaki bütün organlara kan pompalar, kanın içindeki hücreler organlara oksijen taşır ve organlar bu sayede görevlerini yaparlar. Eğer kalp yeterli kan pompalayamazsa kalp yetmezliği olarak adlandırılır, kalp yetmezliğinde beyine yeterli kan gitmez dikkat azlığı, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, şuur bulanıklığı olabilir, akciğerlerde kan birikip nefes darlığına neden olabilir, bacaklarda şişme olabilir. Ancak kalp yetmezliğinin en tipik bulgusu nefes darlığıdır. Kalp yetmezliği birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. En sık sebebi damar sertliğine bağlı olarak kalp damarlarının tıkanması ve kalp krizidir.
Atriyal Fibrilasyon (Kalp ritminin bozulması) Atriyal fibrilasyon adlı hastalıkta kalpte düzenli çalışmayı sağlayan bölge kontrolü kaybeder ve kalp tamamen düzensiz aralıklarla ve hızlı olarak çalışmaya başlar. Yaş ilerledikçe bu hastalığın görülme sıklığı da artar. Atriyal fibrilasyonun en sık sebebi hipertansiyondur, görüldüğü gibi kalp hastalıklarının birçoğu adeta iç içedir, örneğin hipertansiyon hem damar sertliği, hem kalp yetmezliği hem de atriyal fibrilasyona neden olabilmektedir. Atriyal fibrilasyonda kalp düzensiz ve hızlı çalışır, bunun sonucunda kalp yetmezliği oluşabilir, ayrıca kalp içinde pıhtı oluşabilir ve bu pıhtı beyin dahil diğer organlara gidip damarları tıkayabilir. Eğer beyin damarlarına pıhtı giderse felç yapabilir.
Kalp Hastalıkları Tedavisinde Kliniğimizde genellikle hastanın damar yapısının herhangi bir girişimsel müdahaleye gerek olmadığı durumlarda Cupping Therapy, Akupunktur, Tıbbi Hacamat, Elektrotens , Doğal ve Dengeli Beslenme yöntemleri ile bir çok hastalığın önüne geçmek mümkündür.